Millaisilla jalkineilla polulle?

28.04.2017|Latu ja Polku arkisto Latu ja Polku: Uusin lehti Latu&Polku Latu&Polku|

Suomen Ladun polkujuoksuohjaaja Veera Malmivaara kertoo, miten valita jalkine polkujuoksuun.

Veera Malmivaara on Suomen Ladun polkujuoksuohjaaja.

Tarvitaanko polkujuoksuun erikoislenkkarit?

”Ei välttämättä. Alkuun pääsee tavallisilla lenkkareilla, mutta jos lajista innostuu ja poluilla viihtyy enemmän, on suositeltavaa hankkia polkujuoksuun tarkoitetut lenkkarit. Riittävä tuki, pito ja pohjakuviointi erottavat polkujuoksukengän tavallisista lenkkareista. On tärkeää, että harrastusta voi harjoittaa turvallisesti, ja näin nauttia enemmän ympäröivästä luonnosta ja polkujen haasteista.”

Mitä hyötyjä on polkujuoksukengistä?

”Ehdottomasti turvallisuus. Polkujuoksukengät on tarkoitettu vaihtelevaan maastoon, eri olosuhteisiin. Riittävä tuki sekä istuvuus varmistavat sen, että jalka ei heilu juostessa ja näin aiheuta epävakautta tai loukkaantumista. Kun edetään epätasaisilla alustoilla ja liikettä on useaan suuntaan, yllätyksiltä ei voida välttyä.

Polkujuoksukengässä pohjakuviointi on suunniteltu luonnon eri alustoille tuoden tukea pehmeillä metsän poluilla sekä pitoa märissä olosuhteissa, juurakoissa ja kallioilla. Lisäksi kengän tiivis pintamateriaali estää roskien ja hiekan pääsyn kengän sisään, mutta päästää ylimääräisen veden pois niiden kastuessa.”

Miten valita itselleen sopiva pari?

”Kenkiä ostaessa kannattaa sovittaa useiden eri valmistajien maastoon tarkoitettuja lenkkareita. Valitse kenkä, joka istuu jalkaan parhaiten, ja niin, ettei jalka pääse heilumaan.

On myös hyvä tietää, askeltaako neutraalisti vai tapahtuuko askelluksessa nilkan kallistuksia sisään- tai ulospäin eli ylipronaatiota tai supinaatiota. Yleensä neutraali juoksukenkä sopii valtaosalle. Niihin voi tarvittaessa hankkia omaan askellusta tukevat pohjalliset. Tai ostaa kengät, jotka ovat valmiiksi supinaatio- tai ylipronaatiotuetut. Askelvirheet pystytään usein korjaamaan juoksutekniikkavinkeillä sekä fysioterapeutin laatimilla jumppaliikkeillä.

Mieti millaisessa maastossa pääsääntöisesti juokset ja huomioi pohjakuvioiti sen mukaan. Pehmeille alustoille, kuten mutaisille maastoille isompi pohjakuviointi sopii paremmin, kun taas kovemmille ja kivisille alustoille matalampi kuviointi riittää. Hyvänä plussana ovat pikakiinnitysnauhat, jotka tuovat lisää istuvuutta sekä tukea. Varvasvahvikkeet taas suojaavat kivien ja juurakoiden osumilta.

Itse valitsen kevyen, istuvan ja neutraalin maastojuoksukengän, joka sopii kaikkiin olosuhteisiin.”

 

Kommentoi