Luontoa ja sotahistoriaa

20.03.2017|Latu&Polku Latu&Polku|

Salpapolku vie kulkijansa tutustumaan Kymenlaakson monimuotoisiin maisemiin pitkin pieniä polkuja ja sorateitä. Lataa GPS-jälki!

Nimensä ja teemansa reitti on saanut toisen maailmansodan aikana itärajan suojaksi rakennetusta, 1200 kilometriä pitkästä linnoitteesta, Salpalinjasta. Matkan varrelta löytyykin kymmeniä bunkkereita, suuria majoitusluolia, panssariesteitä sekä tietysti kattava läpileikkaus suurten metsien tunnelmaa ja pieniä luontohelmiä.

Salpapolku
Keskivaativa, reilut 54 km pitkä vaellusreitti Virolahdella ja Miehikkälässä. Reitti jakautuu useisiin päiväretkeilyyn pituutensa puolesta sopiviin etappeihin. Koko reitin  lähtöpaikka Virolahden Majaniemessä.

Perille
Omalla autolla valtatietä 7 (E18) Helsingistä n. 135 km itään, sieltä Koulutilantien ja Ravijoentien kautta Siikasaarentielle ja siitä edelleen lähtöpaikalle: Majaniementie 38–40. Julkisilla Haminasta Virolahdelle tai Miehikkälään ajavilla busseilla, tarkempi pysähdyspaikka kannattaa selvittää etukäteen. Siirtymissä paikan päällä: kymenlaaksontaksi.fi.

Kartta
Salpapolun retkeilykartan voi noutaa tai tilata Virolahden ja Miehikkälän kunnantaloilta sekä Salpalinja- ja Bunkkerimuseolta. Outdoors Finland -reittiesite ja kartta löytyvät verkosta osoitteesta bit.ly/salpapolku

Reittimerkinnät
Selkeät opastetolpat reitin varrella.

Palvelut
Pyyhinlammen rannalla tulentekopaikka ja laituri. Jermulassa varattava tupa, 20 hengen kota, sauna ja laavu. Laavuja ja tulipaikkoja myös Härkämäellä, Matsussa, Muhikossa, Myllylammella, Säkäjärvellä, Takamaalla ja Vahtivuorella.

Nähtävyydet
Reitin varrella kaikkiaan yli 20 hyväkuntoista bunkkeria, joista Jermulan alue tarjoaa helposti lähestyttävänä kattavan läpileikkauksen. Kaikki suuret luolat ovat näkemisen arvoisia, ja näyttävimmät linnoiterakenteet löytyvät Ventovuorelta. Lisäksi Miehikkälän Salpalinjamuseo sekä Virolahden Bunkkerimuseo.

Bongaa lepakot
Salpalinjan luolat ja bunkkerit tarjoavat täydellisen suojapaikan lepakoille. Yökyöpeleille luolien suuaukot tarjoavat kesäaikaan loistavat puitteet lepakkobongaukseen.

Lataa GPS-jälki!

Kommentoi