Kylmän veden lumo

23.03.2016|Latu&Polku Latu&Polku|

Miltä uiminen oikeasti tuntuu? Walesilainen valokuvataiteilija ja intohimoinen kylmien vesien uimari Vivienne Rickman-Poole kertoo sen sanoin ja kuvin.

Vohkittu, salainen ja uskomattoman hidas seikkailu. Lampi oli hyvin matala ja paikoitellen täynnä rikkaruohoa, mutta löysin juuri vaatimuksiini sopivan paikan, jossa voisin kastella varpaani ja ehkä istuskellakin raikkaassa viileydessä säälimässä itseäni. Lampi täytti kaikki toiveeni loihtimalla tunteen kielletystä, varastetusta ja salaisesta hetkestä. Täydellistä!

Viimeiset viisitoista vuotta olen asunut ja työskennellyt Snowdonian vuorten keskellä Pohjois-Walesissa. Vuorilla kiipeäminen on vaihtunut järvien intohimoiseen tutkimiseen. Kymriksi vuoristojärvi on Y Llyn. Kylmävesiuintiin minua ajaa kaipaus, intohimo ja pakkomielle.

Llyn Cwm Dulyn. Tapasin Branwenin lämpimänä ja melko tuulisena päivänä, jolloin hän uisi avovedessä ensimmäistä kertaa elämässään. En tiedä, kumpi meistä oli enemmän innoissaan. Tykkään uida yksin – se on parasta, mitä tiedän – mutta on myös erittäin hienoa jakaa kokemus ihmisten kanssa, jotka eivät vielä ole kokeneet uimisen riemua.

Outo tietoisuus. Olin onnistunut hukkamaan uimalasini aamu-uinnilla, joten en kunnolla voinut tutkistella pinnanalaista maailmaa. Siellä vaikutti kuitenkin olevan vaarallisia liuskekivilohkareita. Vedenalaisen maailman jäädessä vähälle huomiolle tulin voimakkaan tietoiseksi itsestäni ja ympäristöstäni: veden mustanpuhuva öljymäisyys ja lämpötila, auringonlaskun nopeus, paikkani vedessä. Outo, hieman pelottava kokemus, mutta kuitenkin mukavalla tavalla sellainen. Olin iloinen, että Charlotte jakoi kokemuksen kanssani. Aurinko oli laskemassa nopeasti laaksoa ympäröivien vuorten taakse, joten nousimme ylös vedestä, puimme nopeasti ja lähdimme ripeästi kävelemään saadaksemme itsemme lämpimäksi.

Hidasta valoa. Oloni tuntui olevan vailla voimaa, kestävyyttä ja rohkeutta, kun menin Llynnau Mymbyr -järven kylmään veteen iltahämärissä. Mutta kelluessa: Minun ruumiini, jonka viime aikoina olen kokenut vain nykivän ja kihelmöivän, tuntui todella ihanalta kylmässä vedessä.

Vivienne Rickman-Poole valokuvanäyttely oli esillä Avantouinnin SM-kisojen 2016 yhteydessä Lohjalla. Tässä jutussa esitellyt näyttelyn valokuvat ovat osa projektia, jossa Vivienne tutkii ja dokumentoi suhdettaan järviin Snowdonian vuoriston alueella.

viviennerickmanpoole.co.uk

Kommentoi