Kotkien valtakunnassa

24.06.2015|Latu&Polku Latu&Polku|Alpit, Retkeily

Bechtesgadenin kansallispuistossa kulkijaa seuraa myyttinen Watzmann-vuori. Teksti: Heikki Piuhola

Kuningas Watzmann vartio Berchtesgadenin kansallispuistoa. Kuva: iStockphoto

Berchtesgadenin kansallispuiston keskellä sijaitsevasta Watzmann-vuoresta kerrotaan saksalaisessa kansantarustossa tarinaa, jonka mukaan vuoristoalueella ja sen laaksoissa eli varhaisajalla hyvin paha ja ilkeä kuningas nimeltään Watzmann.

Kuninkaan ja hänen koko perheensä, kuningattaren ja seitsemän lapsen, suurin huvi oli tehdä alamaistensa elämä mahdollisimman hankalaksi.

Lopulta kuninkaan pahuus alamaisiaan kohtaan ylitti Jumalan sietokyvyn, taivas tummeni moneksi päiväksi, maa järisi ja ukkonen pauhasi, kuninkaan veri virtasi vuorilta alas laaksoon ja muodosti Königsseen järven.

Järven yläpuolelle Jumala jähmetti kiveksi kuningas Watzmannin, hänen pahan vaimonsa ja ilkeät seitsemän lastaan.
Pahasta kuninkaasta muistuttaa yhä tänä päivänä Berchtesgadenin ylle kohoava lumihuippuinen ja karu Kuningas Watzmann (2 713 m), sen viereinen huippu, joka tunnetaan nimellä Äiti-Watzmann sekä seitsemän pienempää Lapsi-Watzmannin huippua näiden kahden välissä.

Saksan Alppien ainoa kansallispuisto levittäytyy Saksan kaakkoisimmassa nurkassa yli 200 neliökilometrin alueelle Watzmann-vuoren ympärille. Maisemaa hallitsevat kalkkikiviset vuoret, syvät metsäiset laaksot ja kristallinkirkkaat vuorilta laskeutuvat purot ja putoukset – sekä Itävallan puolella yhtä majesteetillinen vuoristomaisema.

Berchtesgadenin kansallispuisto kuuluu koko Alppien vanhimpiin suojelualueisiin ja Unescon erityiskohteisiin Euroopassa.
Maisemaparatiisiksi monasti nimettyä aluetta täydentää runsas kasvi- ja eläinkanta: ylhäällä vuorilla näkee helposti vuorikauriita, murmeleita ja petolintuja. Alueen maakotkakanta (kuva: Nationalpark Berchtesgaden) on tällä hetkellä vahva ja yhtä lukuun ottamatta kaikki 14 kotkapariskuntien reviiriä ovat tällä hetkellä miehitettyjä.

Kotkia näkee patikoidessa usein ja erityisesti Hinterseen alueella pesii kotkapari, joka on niin tutkijoiden kuin turistien jatkuvassa tarkkailussa.

Kansallispuisto jakautuu ydinalueeseen ja hoitoalueeseen, ydinaluetta suojellaan mahdollisimman luonnonmukaisena, mutta hoitoalueella karjanhoito, rajoitetut metsänhoitotyöt ja kalastus ovat mahdollisia.

Veneretki kuuluisalle Königsseelle (kuva: iStockphoto) on unohtumaton kokemus. Königssee sijaitsee vuononomaisesti kolmen liki pystysuoraan kohoavan vuoren välissä. Kirkas järvivesi on koko alueen suojeltu juomavesilähde.

Königsseen risteilyllä pääsee tutustumaan muun muassa historialliseen Pyhän Bartholomän pyhiinvaeltajakappeliin, joka sijaitsee jyrkkien rinteiden alapuolella aivan Königsseen rannassa.

Bartholomän kupolikatot muistuttavat Salzburgin tuomiokirkon kupolikattoa.

Bartholomästa voi nousta melko jyrkkää vaellusreittiä Funtenseelle ja suunnata joko länteen tai itään, molempiin suuntiin johtaa toinen toistaan upeampia vuoristovaellusreittejä muutaman päivän patikointiin vuoristomajalta toiselle.

Vuoristo-opas Toni Grassl on vaeltanut, kiipeillyt ja hiihtänyt kansallispuiston alueella (kuva: Helmut Reiter) koko ikänsä, ja vakuuttaa, ettei Alppien alueelta löydy toista yhtä monipuolista retkeilyaluetta:

”Meillä on aivan uskomattoman rikas luonto täällä, purojen halkomia vuoristometsiä, vuorimäntyjen peittämiä ylärinteitä ja jyrkkiä vuorenrinteitä, myyttinen Watzmann, kaikille jotakin. Lisäksi täällä on kätevät yhteydet reittien varteen, omaa autoa ei tarvita.”

Grassl on retkeillyt kaikkialla Alppien alueella, hänen mielestään Matterhorn, Mont Blanc ja Watzmann kuuluvat samaan sarjaan, kaikilla vuorilla on upea, jylhä muoto ja hyvät monipuoliset reitit kiipeilyyn ja patikointiin.

”Meillä on Watzmannin ympärillä myös todella upea kansallispuisto ja toinen toistaan upeampia vaellusreittejä”, kehuu Grassl.

Myös Saksan Alppi-yhdistyksen Panorama-lehden päätoimittaja Georg Hohenester kehuu Berchtesgadenin kansallispuistoa estoitta. Hän kertoo olevansa kansallispuiston suuri ystävä ja kohdistaa omat retkensä usein aivan puiston ydinalueelle.

”Esimerkiksi pieni, paikallisen Alppi-yhdistyksen maja, Wasseralm, sijaitsee ylätasangon niityllä, upeiden aarniometsien keskellä, petipaikkoja on vähän ja tarjottava ruoka on yksinkertaista, mutta erittäin hyvää”, Hohenester kertoo.
Wasseralmilta johtaa hieno reitti 200 metriä korkeammalla sijaitsevalle Kärlingerhausille kahden vuoristojärven kautta. Ja ehdottomasti kannattaa tehdä muutaman sadan metrin poikkeaminen Halsköpflille: sieltä aukeaa satumainen näkymä Königsseelle.

Wasseralm-majan isäntä Horst Schellmoser on vaimonsa Monikan kanssa isännöinyt majaa jo 10 vuotta. Yhteismajoituksessa petipaikkoja on noin 40.

”Ketään ei tietenkään passiteta yön selkään, mutta ehdottomasti kannattaa varata petipaikka etukäteen, kesäkuukausina vaeltajia on tosi paljon liikkeellä kesäkuusta lokakuuhun. Joskus on tehty petejä keittiön pöydänkin alle”, Schellmoser naurahtaa.

Wasseralmia, kuten muitakin vuorilla sijaitsevia majoja, huolletaan pääsääntöisesti helikoptereilla. Kopteri tuo tullessaan elintarvikkeita ja vie mennessään kaikki maatumattomat jätteet.

Alppi-yhdistysten majoissa voivat yöpyä korkeampaa maksua vastaan myös yhdistykseen kuulumattomat patikoijat.

Berchtesgaden oli satoja vuosia itsenäinen ruhtinasapottikunta jyrkkien vuorien muovaamassa laaksossa, jonka rikkaus perustui alueen suolaan (kuva: Heikki Piuhola) Napoleonin sotien aikana alue siirtyi välillä Itävallalle, välillä Ranskalle ja lopulta Baijerille vuonna 1810. Baijerin kuningasperheen suosikkilomakohteen myötä alueelle virtasi Euroopan aatelisia ja silmäätekeviä.

Myös toisen maailmansodan historia koskettaa aluetta, vaikka suuri osa Berchtesgadenin asukkaista asian haluaisikin unohtaa.

Adolf Hitler vietti alueella paljon aikaa jo 1920-luvulla, koska yksi hänen oppi-isistään oli alueelta kotoisin. Hitlerin noustua valtaan natsijohtajat varasivat Obersalzbergissä sijaitsevan alueen käyttöönsä ja rakennuttivat sinne Hitlerin Berghofin. Sodan aikana Hitlerille lahjoitettiin 50-vuotislahjaksi myös Kehlsteinhaus-niminen loma-asunto, joka tunnetaan yhä nimellä Kotkanpesä.

Kotkanpesä on suosittu vaellus- ja vierailukohde, jonka terasseilta aukeavat uskomattomat vuoristonäkymät kolmeen ilmansuuntaan sekä pohjoisessa häämöttävä Salzburgin kaupunki ja linna.

Kommentoi