Haukanniemen polku on lähiluontoa kauneimmillaan

26.05.2017|Latu ja Polku arkisto Latu&Polku|

Haukanniemi on pieni pala paratiisia aivan Jyväskylän keskustan tuntumassa. Tuomiojärvelle maansa ja metsänsä ulottava niemenkaistale on polkujen kirjoma, ja löytyypä niemen kärjestä taukopaikkakin. Niemi tarjoaa vaihtelevat maisemat rantapoluista, pelloista ja valoisasta koivikkokujasta aina suurten mäntyjen äärelle. Paikka on erinomainen myös lintujen kevätmuuton tarkkailuun.

Haukanniemi on pieni pala paratiisia aivan Jyväskylän keskustan tuntumassa. Kuva: Jussi Judin

Haukanniemi
Noin 2,5 kilometriä pitkä polkukierros Jyväskylässä, lähellä kaupungin keskustaa. Lähtöpaikka Wilhelm Schildtin kadun pohjoispää. 

Perille
Keskustasta paikallisbusseilla 18 ja 18K. Bussit kulkevat Wilhelm Schildtin katua, ja käveltävää jää joitakin satoja metrejä reitin alkuun. Saman kadun päässä on myös P-paikka, johon voi pysäköidä. Kävellen Jyväskylän keskustasta noin 2,5 kilometriä reitin alkuun. Jäätilanteen salliessa niemi saavutettavissa myös Tuomiojärven jäältä käsin.

Reittimerkinnät
Haukanniemellä kulkevia reittejä ei ole toistaiseksi merkitty maastoon. Pääreitti näkyy maastokartalla. Kierros rajoittuu länsipuolella Rautpohjan vesistöön, itäpuoli halkoo pelto- ja metsämaata niemen keskellä. Kierroksen puolivaiheilta erkanee polku niemen kärkeen. Pienempiä polkuja on niemellä runsaasti.

Palvelut
Reitin alussa P-paikka. Rautpohjan vesistön eteläpäässä lintutorni.

Nähtävyydet
Niemen länsipuolelle jäävä Rautpohjan vesistö on matala ja tarjoaa hienon tilaisuuden tarkkailla esimerkiksi muutolla olevia kahlaajia ja sorsalintuja. Haukanniemen kärjessä sijaitsevalta epäviralliselta taukopaikalta aukeaa maisema Tuomiojärvelle. Niemen keskellä polku tarjoaa erityisen kaunista, vaihtelevaa metsämaastoa vitivalkoisesta koivikosta aina sankkaan kuusimetsään.

Bongaa
Kierroksen varrella kohtaat uskomattoman suuria mäntyjä. Näin suuria puuvanhuksia tapaa harvoin, joten ihaile niitä huolella. Nämä männyt eivät ole mitään yhden ihmisen halattavia, mutta kokeilepa kaverin kanssa, yltävätkö kätenne yhdessä niiden ympäri!

GPX-jälki
Lataa kohteen GPX-jälki täältä.

Teksti: Jonna Saari

Kommentoi