Haukanniemen polku on lähiluontoa kauneimmillaan

26.05.2017|Latu ja Polku arkisto Latu&Polku|

Haukanniemi on pieni pala paratiisia aivan Jyväskylän keskustan tuntumassa. Tuomiojärvelle maansa ja metsänsä ulottava niemenkaistale on polkujen kirjoma, ja löytyypä niemen kärjestä taukopaikkakin. Niemi tarjoaa vaihtelevat maisemat rantapoluista, pelloista ja valoisasta koivikkokujasta aina suurten mäntyjen äärelle. Paikka on erinomainen myös lintujen kevätmuuton tarkkailuun.

Haukanniemi on pieni pala paratiisia aivan Jyväskylän keskustan tuntumassa. Kuva: Jussi Judin

Haukanniemi
Noin 2,5 kilometriä pitkä polkukierros Jyväskylässä, lähellä kaupungin keskustaa. Lähtöpaikka Wilhelm Schildtin kadun pohjoispää. 

Perille
Keskustasta paikallisbusseilla 18 ja 18K. Bussit kulkevat Wilhelm Schildtin katua, ja käveltävää jää joitakin satoja metrejä reitin alkuun. Saman kadun päässä on myös P-paikka, johon voi pysäköidä. Kävellen Jyväskylän keskustasta noin 2,5 kilometriä reitin alkuun. Jäätilanteen salliessa niemi saavutettavissa myös Tuomiojärven jäältä käsin.

Reittimerkinnät
Haukanniemellä kulkevia reittejä ei ole toistaiseksi merkitty maastoon. Pääreitti näkyy maastokartalla. Kierros rajoittuu länsipuolella Rautpohjan vesistöön, itäpuoli halkoo pelto- ja metsämaata niemen keskellä. Kierroksen puolivaiheilta erkanee polku niemen kärkeen. Pienempiä polkuja on niemellä runsaasti.

Palvelut
Reitin alussa P-paikka. Rautpohjan vesistön eteläpäässä lintutorni.

Nähtävyydet
Niemen länsipuolelle jäävä Rautpohjan vesistö on matala ja tarjoaa hienon tilaisuuden tarkkailla esimerkiksi muutolla olevia kahlaajia ja sorsalintuja. Haukanniemen kärjessä sijaitsevalta epäviralliselta taukopaikalta aukeaa maisema Tuomiojärvelle. Niemen keskellä polku tarjoaa erityisen kaunista, vaihtelevaa metsämaastoa vitivalkoisesta koivikosta aina sankkaan kuusimetsään.

Bongaa
Kierroksen varrella kohtaat uskomattoman suuria mäntyjä. Näin suuria puuvanhuksia tapaa harvoin, joten ihaile niitä huolella. Nämä männyt eivät ole mitään yhden ihmisen halattavia, mutta kokeilepa kaverin kanssa, yltävätkö kätenne yhdessä niiden ympäri!

GPX-jälki
Lataa kohteen GPX-jälki täältä.

Teksti: Jonna Saari

Kommentit

Haukanniemi / Peikkometsän "raiskaus"!

Jyväskylän kaupunki ilmoitti lehdessä, että Haukanniemessä tehdään pienimuotoisia metsänhoidollisia tehtäviä.

Siellä oli ihana wanha!!! Peikkometsä.
Huomasin ohi kulkiessani, että puupinot vain kasvavat kasvamistaan ja kirjoitin Keskisuomalaisen lukijapalstalle tapahtuneesta.

Kirjoitustani ei kumminkaan julkaistu ja kysellessäni asiasta sain kuulla ettei kirjoitukseni ollut tullut sinne.... Eräs työntekijä? ilmoitti kuitenkin, että se oli "hävinnyt".....!?

Ensin kaupunki yritti rakentaa alueelle - se on kumminkin suojeltu linnuille.

Paikka olisi vieläkin satumaisempi, jos Peikkometsää ei olisi tuhottu kaupungin toimesta.

Kaupunki oli myös tuhoamassa (v. 2005) EU:n suojelemat sammakot sekä suojellun koivukujan "potkupallokentän" takia Kortesuolla.

Joten kaupungin "hehkutus" on mielestäni "oksettavaa" kaksinaamaista touhua.

- 03.06.2022

Haukanniemi / Peikkometsän "raiskaus"!

Jaahas! Taitaapa käydä tälle julkaisulleni samoin, kuin "Keskariin" lähettämälleni joten nappaampa tästä valokuvan "Siperi opettaa"!!!

Otikko oli siis Haukaniemi / Peikkometsän "raiskaus".

Jyväskylä kaupunki ilmoitti lehdessä, että Haukanniemessä tehdään pienimuotoista metsähoidollisia tehtäviä.

Kulkiessani siitä ohi huomasin puupinojen kasvava kasvamistaan ja kirjoitin asiasta Keskisuomalaisen lukijapalstalle. Kirjoitustani ei kumminkaan julkaistu ja tiedustelin asiasta. Kirjoitukseni ei kuulema ollut tullut heille.... Eräs työntekijä? ilmoitti minulle, että se oli "hävinnyt".....

Haukanniemi olisi ollut vieläkin upeampi, jos kaupunki ei olisi tuhonnut wanhaa Peikkometsää.

Kaupunki yritti rakentaa sinne taloja, vaikka se oli suojeltu linnuille.

Se yritti myös (v. 2005) tuhota EU:n suojelemat sammakot sekä suojellun Kortesuon kartanon koivukujan.

Mielestäni Jyväskylän on aivan turhaa "hehkuttaa" tekemisistään - minua suorastaan oksettaa tämä kaksinaamaisuus.

Jotensakin noin se kirjoitukseni taisi mennä...?

Ilmoitin tuolloin "Keskarin" touhusta JSN:n?, mutta minulla ei silloin ollut todisteita kirjoituksestani. "Keskari" yritti sittemmin saada lukijapalstan julkaisut vain tilaaville asiakkaille ( eli kuuluin ei tilaajiin), mutta JSN kielsi sen!

T: Arja Roiha

- 03.06.2022

Kommentoi