Buschcraft

30.06.2015|Latu&Polku Latu&Polku|Retkeily

Kun erätaidot eivät enää herätä kiinnostusta sosiaalisessa mediassa, on aika brändätä itsensä uudella tavalla... Teksti: Juhani Metsäpelto

Kuva: Panu Könönen

Tulenteko, metsästys, kalastus, hyötykasvien keräily sekä luonnon materiaaleista tehtävät varusteet ja rakenteet ovat perinteisiä taitoja, joita Suomessa on totuttu kutsumaan erätaidoiksi.

Sanat luovat mielikuvia, eivätkä erätaidot ole sieltä seksikkäimmästä päästä. Siksi aallonharjalla ratsastavan retkeilijän harrastus on buschcraft.

Siis mikä?

Bushcraft on englanninkielinen termi, jolla tarkoitetaan kirjaimellisesti puskataitoja. Kyse on siis erätaidoista, jotka mahdollistavat luonnossa toimeentulon ja oleskelun luonnon antimia hyödyntäen.

Nyky-yhteiskunnassa meiltä ei enää vaadita näitä taitoja, kun lämpö ja vesi tulevat putkesta ja ruoka kylmiöstä. Eräily ja retkeily ovatkin pääasiassa virkistäytymistä luonnossa, eivät toimeentulon ehto.

Bushcraft-harrastus on virkistäytymistä parhaimmillaan: raikkaassa ulkoilmassa saadut kokemukset luonnossa selviämisestä kasvattavat tutkitusti myös itsetuntoa.

Bushcraft näkyy myös kaupunkikuvassa.

Metsuriseksuaalit poseeraavat ruutupaidassa pitkässä tarkkaan suitussa parrassa kirves olalla ja jakavat kuvia sosiaalisessa mediassa #lumbersexual-tunnisteella. Lookki on kunnossa, mutta todelliset bushcraf-taidot punnitaan kuitenkin katujen ulkopuolella.

Omia bushcraf-taitoja voi testata ja kehittää myös perinteikkäissä Erävaelluksen SM-kisoissa, jotka kisataan Mäntsälässä 19.–20.9.2015. Lisätietoja: www.eravaellus.fi.

Kommentit

(Ei otsikkoa)

Metsästys ja kalastus lehden n. 8:ssa Veli-Markus Halonen ottaa myös Pannu kuumana palstallaan kantaa sanaan eränkäynti. Kannattaa lukaista sivuaa paljolti aihetta ja kirjoittajalla on pitkä ja monipuolinen kokemus aiheesta.

- 08.08.2015

Suunnistus on erätaitojen perusta

Metsässä liikkuminen edellyttää suuntavaistoa, ilmansuuntien tuntomerkkejä eikä kartasta ja kompassissa haittaakaan ole. Navigaattorilla saattaa olla vaikea liikkua, tosin GPS-paikantimet ovat tulleet jäädäkseen. Kuitenkaan pelkän tekniikan varassa liikkuminen laajoilla, poluttomilla metsäalueilla on haasteellista.

- 08.08.2015

Kommentoi