Berchtesgadenin parhaat

24.06.2015|Latu&Polku Latu&Polku|Alpit, Retkeily

Saksan Alpeilla sijaitseva Berchtesgaden on patikoijan paratiisi. Listasimme viisi kohdetta, jotka on nähtävä, Teksti: Heikki Piuhola

Kuva: © Nationalpark Berchtesgaden

01 Hinterseen ympäristössä voi tehdä useita hienoja patikointiretkiä. Kirkasvetisen vuoristojärven ympäri kiertää helppo ja kaunis reitti, jolla voi seurata hetken matkaa myös Hinterseestä laskeutuvaa puroa ja sen putouksia Ramsaun suuntaan. Hirschbichl-kesäravintolaan johtaa helpohko reitti Klausbach-puroa seuraten. Myös Halskopfalmille johtava reitti on suosittu näköalojensa ja herkullisten vuorilla tehtyjen juustojen takia. Hinterseeltä etelään puolestaan nousee upea näköalareitti Blaueishüttelle ja alueen viimeiselle jäätikölle.

02 Wimbachtal. Parkkipaikalta löytyy pieni kansallispuiston esittelypiste. Muutaman sadan metrin nousun jälkeen voi automaatista ostaa muutaman euron hintaisen lipun jylhään vuoristoputousten halkomaan Wimbachklammiin. Wimbachklammilta matka jatkuu kohti Baijerin kuninkaan metsästysmajaa, Wimbachschlossia, jossa toimii miellyttävä vaellusravintola. Leveää sulamisvesien muovaamaa uomaa pitkin patikointia voi vielä jatkaa Wimbachkrieslin majalle ja ajan salliessa kohti Rauhe Köpfeä.

03 Jenner on ympärivuotinen kohde. Nousu joko hissillä väliasemalle tai patikoiden ala-asemalta etelää kohden Hochbahn-reittiä ja jatkuvasti ylöspäin nousten Königsseen yläpuolelle. Upeita näköalapaikkoja. Königsbachin majalta joko Gotzenalmille tai kohti Schneibsteinhausia. Jo ennen Itävallan rajaa lähtee Jennerin huipulle serpentiinipolku Königsbergin niityltä. Jennerin huipulla unohtumattomat maisemat ja hyvä ravintola, alas joko hissillä tai patikoiden ensin väliasemalle ja Hint Brandkopfin parkkipaikalle ja sieltä polkuja pitkin alas Königsseen kylään.

04 Untersberg. Jylhälle vuorelle voi lähteä joko Berchtesgadenista tai reitin toisesta päästä, Grödigistä. Sieltä vuorelle noustaan isolla näköalaköysiradalla. Grödigiin pääsee kätevästi bussilla. Reitille kannatta osuttaa vaellusravintola Stöhrhaus sekä Toni Lenz -maja, jonka välittömässä läheisyydessä sijaitsee Saksan suurin jääluola.

05 Almbachklamm. Jäätikön sulaessa 15 000 vuotta sitten vesi muovasi oman reittinsä Untersberg-vuorelta alas, tuhansien vuosien aikana Almbachklammiin muodostui kymmenien putousten kanjoni, josta upea vaellusreitti nousee Theresienklauselle, Baijerin kuningattaren rakennuttamalle padolle. Theresienklauselta upea reitti kohti Hintergernia, nousu vielä Kneifelspitzelle ja sieltä laskeutuminen Maria Gernin kirkon kautta kohti Berchtesgadenia.

Lisätietoja Berchtesgadenin kansallispuistosta, reiteistä ja kohteista.

Kommentoi