Uutiset

Image

Katufilosofin kynästä: Seitsemän syytä kävellä joka päivä

06.06.2022

Olen ”oikeille asioille” omistautumisen fani, koska johdonmukaisuuden ansiosta voimme saavuttaa hienoja tuloksia elämässä.

Aion olla samaa mieltä suomalaisten kanssa, kun he sanovat sisu. Se on myös minulle oikea juttu.

Haluan perustella sitä näkemystä, että kävely on yksi ihmisen luonnollisista toiminnoista ja se antaa meille hyvän tuloksen niin kauan, kun teemme sitä säännöllisesti. Toisin kuin monet muut ihmisen toimet kävely on meille luonnollista. Itse asiassa toiset tai kolmannet ominaisuudet tekevät meistä ihmisiä.

Tässä on seitsemän syytä, miksi meidän kannattaa kävellä joka päivä:

  1. Mielenrauha. Jos kysyt aktiiviselta kävelijältä (= pitkän matkan kävelijä, joka kävelee säännöllisesti), mitä hän tuntee kävellessä, hän kertoo, että se tuntuu upealta. Kävely rauhoittaa. Se tarkoittaa myös sitä, että kävellessä löytyvät ratkaisut elämän moniin kysymyksiin ja haasteisiin. Ja kun ratkaisut löytyvät kävellessäni, myös mielenrauha palaa. Tietysti kun haluan virkistyä, lähden kävelylle.

  2. Yksinäisyys. Kävellessäni kaupungin katuja, kohtaan paljon ihmisiä. Olen kokenut jopa velvollisuudeksi tavalla tai toisella tervehtiä vastaantulijoita ja ohittajia. Tietysti seuraan mielenkiintoisia asioita jonkun pukeutumisesta tai ympäristöstä. Siksi on lähes mahdotonta tuntea olonsa yksinäiseksi kävellen. Siksi kävely auttaa yksinäisyyteen, koska siirrät huomion itsestäsi ja katsot ympärillämme olevaa maailmaa.

  3. Kokemus. Kirjailijat, yhteiskuntatieteilijät ja kriitikot osoittavat aina puutteitamme elämässämme. On yksi asia, josta he kaikki haluavat keskustella. Se on se, kuinka paljon turmelemme elämäämme kokemuksemme perusteella. Useimmilla tämän päivän ihmisillä on vähän kokemusta todellisesta maailmasta. Miksi? Koska heidän on vaikea tarkkailla ympäröivää maailmaa. He esimerkiksi tervehtivät naapureitaan harvoin. Jos he haluavat tietää jotain naapureistaan, he lukevat ne taloyhtiön tiedotteista ja lehtien kyselypalstoilta.

  4. Selkä- ja nivelkivut. Vauraissa maissa on yleistä, että ihmisillä on paljon selkäkipuja ja huonoja polvia. Näitä vaivoja harvoin voi selittää liialla liikkumisella. Päinvastoin syynä on se, että ihmiskehoa ei ole suunniteltu istumaan kahdeksaa tuntia. Miksi jokainen haluaa istua bussissa ja tietysti tietokoneen ja television ääressä. Jo seisominen auttaisi. Ja liikkuminen sisällä auttaisi elimistöämme. Mutta kävelylenkki ulkona luonnossa on parasta terveydenhoitoa.

  5. Syke. Jokaisen pitäisi oivaltaa, että 40-60 minuutin päivittäinen kävely voi rakentaa ihmisen kestävyyttä. Se myös polttaa paljon kaloreita sekä auttaa pitämään verenpaineen ja verensokerin oikealla – terveellä - tasolla. Kyllä, kävely nostaa sopivasti sykettämme, kun kävelemme reippaasti ja ryhdikkäästi.

  6. Yhteys. Meillä on tapana muistaa tietty paikka luonnossa tai kaupunkimiljöössä – ja se paikka on meillä mielessämme enemmän kuin joku toinen kohde. Uskon sen johtuvan siitä, että joku luontokohde on ”mielipaikka” meille: meidän mieltämme saattaa viehättää juuri tietty kävelypolku, metsikkö tai kaupunkipuisto. Se johtuu siitä, että tunnemme sen läpikotaisin. Ja siksi se vetoaa meihin. Ja siksi meillä on emotionaalisia yhteyksiä siihen.

  7. Talous. Mitä tulee kävelyyn, se toimii koko kansalle – varakkaille ja köyhille – ostajille ja myyjille. Miten? Tutkimusten mukaan paikalliset yrittäjät lisäävät myyntiään todennäköisemmin, jos kaupat sijoitetaan käveltävälle paikalle, jossa kansa liikkuu ja jossa on penkkejä levähtämistä varten – mutta on myös puita tai kukkia. Ja toisaalta kävelyä harrastetaan siellä, missä on viihtyisää. Eli kävely toimii molemmin puolin.

 

--

Axmed Bahjad

Author of Why I'm Walking Every Single Street in Helsinki: Decision, Health & Conversation.

From today, I am the only person who has ever walked every single street in Helsinki! Me.

People who have too much to do make time for walking. Me.

Email: axmedbahjad@gmail.com/
Blog: http://axmedbahjadwalks.wordpress.com
Mobile: 0465904860
Instagram: @Axmed.bahjad
https://about.me/axmedbahjad

 

Media:

Finnish: https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/2c0cf0d8-8505-4e90-915d-d17872e22361

Swedish: https://www.hbl.fi/artikel/axmed-bahjad-gar-och-gar-och-lar-kanna-helsingfors-gator-och-dess-manniskor/

Reading 700 books in 2020: https://www.hbl.fi/artikel/axmed-laste-tva-bocker-per-dag-forra-aret/

Photography:  https://www.flickr.com/photos/140284727@N07/page1

https://urlebird.com/user/axmedbahjad/