Uutiset

Image

Katufilosofin kynästä: Kuinka saada nuoret kävelemään?

30.05.2022

Kävelen joka päivä eri puolilla Helsinkiä. On eräs asia, jonka huomaan aina. Se näkyy niin Tapanilassa, Malmilla, Kulosaaressa kuin Itäkeskuksessakin – myös Pajamäellä tai Myllypurossa. Ja se on, että kaduilla ja kävelyteillä patikoi vanhuksia.
 
Käsittääkseni ensimmäistä kertaa Suomen historiassa suomalaiset kasvattavat lapsia, jotka ovat ylipainoisia tai ainakin selvästi keskimääräistä tukevampia kuin aikaisemmat sukupolvet. Ja tämä ei ole seurausta ainoastaan amerikkalaisesta pikaruuan nauttimisesta, vaikka se on osa sitä. Ongelmana on liikkumisen puute.

Me kaikki vanhemmat tiedämme, että on vaikea saada nuoria kävelemään, kun he haluavat vain istua ja pelata videopelejä. Ja koska he haluavat viettää suuren osan ajastaan videopelien pelaamiseen, on viisasta käyttää liikunnan edistämisessä samaa strategiaa ja taktiikkaa, jota videopeliyritykset käyttävät: nimittäin uteliaisuus, jännitys ja yhteistyö.
 
On hyvä kehittää kävelytapa
 
Otan vielä yhden askeleen sanomalla, että jos kaduista ja poluista tulee myönteinen oppimiskokemus, niin silloin lisäämme mielellämme kävelyä. Jos rohkaisemme lapsia tulemaan päälliköiksi kuten kävelykenraaleiksi ja tuntemaan asuinalueen kadut, polut, metsät ja puistot ulkoa, he kävelevät useammin. Tai laskemaan, kuinka päästä yhteen paikkaan Helsingissä kävellen nopeammin ja eksymättä, he nauttivat kävelystä.
 
Voimme motivoida nuoria oppilaitosten, kuten koulujen ja yliopistojen kautta. Lisäksi voimme lisätä tietoisuutta vanhempien kanssa, koska juuri he tarvitsevat motivaatiota enemmän kuin nuoret. Ja yritykset, organisaatiot, kirkot, seurakuntasalit, moskeijat ja urheilupaikat tarvitsevat hyvän muistutuksen kävelyn eduista. Tästä voi kertoa julisteilla ja some-ilmoituksilla.
 
Yhteenvetona voidaan todeta, että kävely jää usein huomiotta sen yksinkertaisuuden ja ilmaisuuden vuoksi. Jos haluamme kehittää kävelytottumuksia, on tärkeää, että aloitamme lyhyillä kävelylenkeillä. Se tarkoittaa, että meidän tulee kävellä töihin, kouluun, kauppoihin, leikkiä lasten kanssa, käyttää portaita, pysäköidä auto kauemmaksi kaupasta, tehdä perheen perinteisiä kävelyretkiä aterian jälkeen ja seurustella sekä pitää kaikki neuvottelut ja kokoukset kävellen.

--

Axmed Bahjad

Author of Why I'm Walking Every Single Street in Helsinki: Decision, Health & Conversation.

From today, I am the only person who has ever walked every single street in Helsinki! Me.

People who have too much to do make time for walking. Me.

Email: axmedbahjad@gmail.com/
Blog: http://axmedbahjadwalks.wordpress.com
Mobile: 0465904860
Instagram: @Axmed.bahjad
https://about.me/axmedbahjad

 

Media:

Finnish: https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/2c0cf0d8-8505-4e90-915d-d17872e22361

Swedish: https://www.hbl.fi/artikel/axmed-bahjad-gar-och-gar-och-lar-kanna-helsingfors-gator-och-dess-manniskor/

Reading 700 books in 2020: https://www.hbl.fi/artikel/axmed-laste-tva-bocker-per-dag-forra-aret/

Photography:  https://www.flickr.com/photos/140284727@N07/page1

https://urlebird.com/user/axmedbahjad/