Miksi kävely?

Miksi juuri kävely? Kävely on helppo liikuntamuoto. Sitä harrastaa noin kaksi miljoonaa suomalaista, ja se on kaikista liikuntamuodoista ylivoimaisesti suosituin. Suosio piilee yksinkertaisuudessa: liikkeelle lähteminen on helppoa eikä varusteiksi tarvita kuin hyvät jalkineet. 

Kävely on ihmisen luontainen liikkumistapa. ”Olemme syntyneet ja luotuja kävelemään niin kuin kala uimaan, lintu lentämään ja käärme matelemaan”, kuten Tahko Pihkala aikanaan kirjoitti. ”Oppia kävelemään on meidän ensimmäinen suuri päämäärämme omavaraisen elämän tiellä, ja tutistenkin käveleminen on viimeinen liikuntamuoto, johon pystymme”. Lähes jokainen omaa edellytykset kävellä, ja näitä edellytyksiä sopii hyödyntää.

Kävely sopii kaiken kuntoisille ja tasoisille ihmisille. Siitä hyötyvät huippu-urheilijat harjoittelussaan, sitä voivat harjoittaa sunnuntailiikkujat, aloittelijat, kuntoutujat, nuoret ja vanhat. ”Sitä kestää pienin pätkin moni ikuinen potilaskin ja siitä kohentuu kovakuntoisinkin hiihtäjä, juoksija tai nyrkkeilijä”, kirjoitti Tahko Pihkala.

Vielä enemmän kävelystä saa irti, kun suuntaa metsiin ja poluille. Siellä jalkojen lihakset saavat lisäharjoitusta. Metsässä kävellessä jalkaterien pienet lihakset ja nivelsiteet työskentelevät koko ajan, kun ne sopeutuvat vaihtelevaan alustaan. Mäet ja kivien yli pompahtelu lisäävät tehoa ja nostavat sykettä. Maaston vaikeusaste valitaan oman kunnon ja kokemuksen mukaisesti.

Toinen tapa tehostaa kävelyä, mieluiten edelliseen yhdistettynä, on sauvakävely. Oikein suoritettuna se on jopa 20 prosenttia tavallista kävelyä tehokkaampaa. Hapenkulutus kasvaa, syke nousee, askel pitenee, kävelyryhti paranee ja kehon kaikki lihasryhmät pääsevät töihin. Sauvakävely parantaa käsien ja selän lihaskestävyyttä sekä rintarangan liikkuvuutta, alamäissä polviniveleen kohdistuva kuormitus pienenee. Sauvakävely tuntuu fyysisesti kevyemmältä kuin perinteinen kävely ja se vaikuttaa myönteisesti myös mielialaan. 

Kaiken tämän ohella kävely on myös niitä harvoja liikuntamuotoja, joiden harjoittamista pandemia-aika ei haittaa tippaakaan. Se sopii ajanvietteeksi ja virkistykseksi vaikka jokainen sisäliikuntatila olisi suljettu ja yhteiset harjoitukset peruttu. Kävellä voi rauhassa, raikkaassa ja turvallisessa ulkoilmassa yksin, tai kaksinkin läheisensä kanssa, vaikka kokoontumisrajoitukset estäisivät suuremman toiminnan. Kävely pitää mielen virkeänä vaikka muuten olisi sidottu kotiinsa esimerkiksi etätöiden äärelle. Luonto, polut ja tavalliset tietkin antavat rauhan ja tilan poissa ihmisjoukoista. Kävely on oikea pandemia-ajan hittilaji!

 


Kävelykipinä-kävelyt toteutetaan ”Tahkon tapaan”, millä viitataan Tahko Pihkalan tähän päivään asti säilyneisiin oppeihin urheilusta. Keskiössä on kilpailun sijaan urheilun ja liikunnan leikillisyys ja hauskanpito sekä ”hitaasti kiiruhtamisen” tärkeys. 

Tässä on joitakin esimerkkejä siitä, mitä Tahko Pihkala on kävelystä sanonut:

”Kävely on paras tapa aloittaa kuntoilu. Se on turvallinen tapa edistää kuntoa ja terveyttä.” 

”Kävely on kyllin kovaa kohentaakseen vaikka ketä, muttei liian kovaa vahingoittaakseen (juuri) ketään.” (1951)

”Tavanomaisen lenkin vaatima vaiva supistuu liikkeelle pääsemiseen. Muu jatkuu itsestään.” (1935)

”Joutava käynti ei ole voimain tuhlausta, se ei ole raskasta. Sen tärkein tekijä, joka erottaa sen huonosta käynnistä, ei ole lihasvoima vaan mieli.” (1927)

”Kävelijä vauhtiaan vaihdellessaan löytää pian oman, suhteellisen joutuisan, rytmiltään reippaan vauhtinsa.” (1951)

”Kävele ryhdikkäästi – varsinkin silloin, kun kiristät vauhtia; ei ole toista kävelyn veroista ryhdin kohentajaa.” (1941)

”Päätekijä kävelyn edullisessa vaikutuksessa on se seikka, että se on ihmiselle tutuin ja luonnollisin liikuntamuoto.” (1935)

”Me olemme syntyneet ja luotuja kävelemään niin kuin kala uimaan, lintu lentämään ja käärme matelemaan.” (1935)

”Kävele tiuhaan tahtiin – yrittämättä pitkää askelta; kävele siis kuin kerien, ei harppoen.” (1941)

”Ei nykyisin kukaan ole liian hyväkuntoinen ollakseen tarvitsematta sen lisäkohennukseksi kävelyä.” (1935)