Vinkit

Helposti ladulle!

Mitkä ovat tärkeimmät seikat perinteisessä tai vapaassa hiihtotavassa? Katso videoilta, millaisia vinkkejä hiihtovalmentajat Maija ja Jani Oravamäki antoivat laulajalle ja innokkaalle hiihtäjälle Heidi Kyrölle. 

Vinkit voiteluun löydät yhteistyökumppanimme Vauhti Speed Oy:n sivuilta.

Opi perinteinen hiihto

Vuorohiihto muistuttaa liikkeiltään hyvin pitkälti kävelyä ja juoksua ja siksi se onkin yleisin tyyli, jonka aloittavat harrastajat omaksuvat ensimmäisenä. Edistyneemmälle hiihtäjälle vuorohiihto ylämäkitekniikka. Vuorohiihdossa tärkeää on ryhdikäs ja hyökkäävä asento sekä suksen liuku. Siirrä rohkeasti paino liukuvan suksen päälle ja pidä lantio ylhäällä! Tehokasta potkua on hyvä harjoitella hiihtämällä ilman sauvoja.

Tasatyöntö on nopein perinteisen tekniikka, jossa tärkeintä on oppia hyödyntämään koko vartalon voimaa. Työntö lähtee keskivartalosta, sauvat iskeytyvät lumeen siteiden kohdalla ja työnnön alkaessa käsien kyynärkulma on n. 90 astetta. Polvet joustavat hieman, mutta lantio pysyy ylhäällä. Katse seuraa työnnön mukana.

Yksipotkuisen tasatyönnön rytmi on seuraava: potku, työntö, liuku. Yksipotkuinen tasatyöntö on tasamaan tai loivan ylämäen tekniikka. Potku lähtee, kun kädet palaavat takaa eteen. Potku tehdään vuoroin oikealla ja vasemmalla jalalla. Pidä potkaiseva jalka aavistuksen toista edellä. 

Opi vapaan hiihto

Perusluistelu, eli kansankielellä kuokka, on tekniikka, jonka luisteluhiihtäjä oppii yleensä ensin. Kokeneemmat hiihtäjät käyttävät kuokkaa ylämäkitekniikkana sekä hitaammalla kelillä. Kuokassa johtava jalka ja sauvat iskeytyvät yhtä aikaa lumeen. Johtavan käden nyrkki on hieman vartalon ulkopuolella ja sauvatyöntö tulee joka toiselle liu’ulle. Pidä rintamasuunta koko ajan eteenpäin ja säilytä hyökkäävä hiihtoasento. 

Mogren on taloudellisempi ja nopeampi hiihtotekniikka tasamaalle kuokkaan verrattuna. Mogrenissa sauvatyöntö tapahtuu kuokan tapaan joka toiselle liu’ulle, mutta tasatyöntö on symmetrinen ja tehdään vanhan liu’un loppuun. Mogrenissa hyödynnetään koko kehon ja käsien heijaavaa liikettä. Pidä rintamasuunta koko ajan eteenpäin.

Wassberg eli wassu on nopea tekniikka, jota käytetään etenkin kiihdytyksissä ja loivissa ylämäissä. Wassberg on täysin symmetrinen luistelutekniikka, jossa työntö tehdään jokaiselle liu’ulle. Työnnön ajoitus on sama kuin Mogrenissa. Liu’un lopussa lantio nousee liukuvan suksen päälle ja tasatyönnössä polvi joustaa hieman, jolloin jalkoihin saadaan pumppaavaa liikettä. Rintamasuunta säilyy koko ajan eteenpäin.

Jarruttaminen, kaatuminen ja laskuasento

Jarruttaminen onnistuu yhdellä tai kahdella jalalla auraten tai jopa vauhdikkaasti kylkijarrutuksella. Pidä laskuissa sauvat aina taaksepäin, jousta polvista ja säilytä ylävartalon rentous. Mutkikkaissa laskuissa painoa tulee siirtää sisäsukselle ja tarvittaessa voi hyödyntää myös askeltamista. Hyvässä laskuasennossa sauvat napataan kainaloon, kyynärpäät tulevat polviin ja katse suuntautuu eteenpäin. Vauhtia voi hallita laskemalla hieman korkeammassa laskuasennossa. Mitä matalampi asento sitä pienempi ilmanvastus.