Kansallinen hiihtopäivä

Koko perheen Kansallinen hiihtopäivä -tapahtuman esteettömyyskuvailu

Aika: Lauantai 24.2.2024 klo 11.00-15.00
Paikka: Paloheinän ulkoilualue, osoite Pakilantie 124, Helsinki, tapahtuma ja parkkipaikoitus Kuusmiehentien puolella. 

Yhteydenotot 

Esteettömyys ja soveltava ulkoilu: Miika Honkanen 
Puhelin: +358505815389 Sähköposti: miika.honkanen@suomenlatu.fi

Tapahtumapäällikkö: Petteri Tiainen
Puhelin: +3585055656844 Sähköposti: petteri.tiainen@suomenlatu.fi

Saapuminen

Tapahtumaan voi saapua omalla autolla, esteettömällä taksilla tai julkisella liikenteellä. Tapahtuma on varannut neljä (4) esteetöntä pysäköintipaikkaa. Saattoliikenne pääsee esteettömästi lähelle tapahtumapaikkaa. 

Julkisella liikenteellä saapuessa tapahtumaan pääsee linja-autolla. Lähimmäksi, noin 100-400 metrin päähän riippuen tulosuunnasta, pysähtyvät linjanumerot 66 ja 560. Kilometrin päähän tapahtumapaikasta kuljettaa linja-auto numero 67. 

Katso tarkemmat aikataulut ja ohjeet julkiselle liikenteelle: www.hsl.fi

Tapahtuma-alueen löytää Paloheinän ulkoilualueen parkkipaikan Pohjois-Itä-kulmasta, Kuusmiehentieltä katsottuna oikealta. Maamerkkinä toimivat harjakattoinen Suomen Ladun rakennus, jonka vieressä toinen suorakulmionmuotoinen varastorakennus. Suomen Ladun ja soveltavan ulkoilun toimintapisteen tunnistaa Suomen Latu -varustelluista teltoista sekä lipuista. Lisäksi toimintapisteellä on äänimajakka, toistaen tuuttausääntä tasaisin väliajoin. 

Tämän kuvailun lopusta löytyy kuvia tapahtuma-alueesta. Lisäksi alueesta on saatavilla kartta. 

Alueen yleiskuvailu

Tapahtuma-alue on rakennettu Suomen Ladun vuokraamon välittömään läheisyyteen laajan hiihtoalueen  reunamille. Tapahtumateltat ja aktiviteetit ovat tasaisella lumikissalla kovaksi ajetulla lumella. Lumipohjan kovuus voi vaihdella sääolosuhteiden ja osallistujien kulkemisen tuottaman kuluman mukaisesti. Sään ollessa plussan puolella on pohja pehmeämpi kuin  pakkasella. 

Kokonaisuudessaan tapahtuma-alue toimintapisteiltään on 200 m x 50 m suuruinen alue. Soveltavan ulkoilun toimintapiste ja pääasialliset tapahtumateltat ovat kuitenkin n. 20-30 m saattoliikenteelle varatulta paikalta. Esteettömältä pysäköintipaikalta on n. 50 m etäisyys tapahtuma-alueelle. Soveltavia hiihto- ja ulkoiluvälineitä voi kokeilla tasaisella hiihto- sekä ulkoilureiteillä. Ulkoilualue tarjoaa myös haastavampia reittejä niitä haluaville. 

Tutustu Paloheinän ulkoilualueeseen tästä >>

Alueen tasoerojen ja ovien mitat

  • Saattoliikenteen paikalta tapahtuma-alueelle 15 m, nousua 50 cm.
  • Saattoliikenteen paikalta telttasaunoille 5-10 m.
  • Parkkipaikka-alueelta 30 cm lasku Suomen Ladun vuokraamolle. 
  • Kynnys Suomen Ladun vuokraamon terassille 20 cm. 
  • Oven kynnys ulkopuolelta 10 cm ja sisältä 5 cm. Oven leveys 88 cm. 
  • Vuokraamon sisätilan lattia-ala L-muodossa 1,8 m x 4 m ja 2,5 x 1 m. 

Paloheinän hiihtomaja

Paloheinän majan palvelut ovat aukioloaikoijen puitteissa käytettävissä tapahtuman aikana, sieltä löytyvät lämpimät sisätilat. Tapahtumapaikalta Paloheinän majalle on n. 250 m jalkakäytävää pitkin kohti länsi-suuntaa kuljettaessa. Rakennus on L-kirjaimen muotoinen punertava tiilirakennus. 

Majalta löytyvät kahvilapalvelut ja WC-tilat sisätiloista. Kahvilan tilat ovat avarat , mutta wc-tilat eivät ole. Tiloja hallinnoi Helsingin kaupunki ja kahvilapalveluita järjestää yksityinen yrittäjä. Katso tarkemmat tiedot majan palveluista tästä linkistä.

Parkkipaikan kulmalta rakennukselle on n. 30 m, jossa on 1 m nousua 20 m matkalla.

Rakennukseen kuljetaan ovista leveys 82 cm ja parin sentin kynnykset. Rakennuksessa ei ole rappusia. WC-tilassa ovien leveydet 82 cm. Toinen WC-koppi isompi, jossa n. 0,5 m tilaa istuimen vieressä ja edessä. Pienemmässä kopissa tilaa vain istuimen etualalla. 

Parkkipaikat

N. 50 m tapahtumapaikalta on varattu neljä (4) esteetöntä pysäköintipaikkaa ja alue sisältää runsaasti yleistä parkkitilaa. Järjestäjä suosittelee saapumista julkisilla kulkuneuvoilla ulkoilualueen mahdollisesti ruuhkautuessa parkkitilan suhteen suosittuina ulkoilupäivinä.

Suomen Ladun vuokraamo

Suomen Ladun vuokraamon palvelut ovat tapahtuman aikana käytössä. Vuokraamo on vanha harjakattoinen rakennus. 

Katso Suomen Ladun vuokraamon palvelut tästä linkistä.

WC-tilat

Tapahtumassa ei ole tarjolla WC-tiloja, mutta Paloheinän majan palveluista löytyy WC-tilat. 

Osallistuminen

Kaikki toiminta on avointa, eikä niihin tarvitse ilmoittautua. Toimintaan voi osallistua oman toimintakyvyn, kiinnostuksen ja taitotason mukaisesti. Aktiviteetit ovat suunniteltu  matalan kynnyksen lajikokeilutoiminnaksi. Soveltavan ulkoilun toiminta on tehty kohdennetusti eri toimintakyvyille ja paikalla on asiantuntija neuvomassa välineiden kanssa. 

Tästä alta löytyy lista kokeiltavista soveltavan ulkoilun välineistä, nimessä linkki lisätietoihin:

Avustajat

Tapahtumassa ei ole varattuna avustajia osallistujille, mutta paikalla on yleisavustus. Suosittelemme varautumaan omalla avustajalla, jos avustamisen tarve on jatkuva.

Koirat

Tapahtumassa ei ole avustaja- tai opaskoirille lämmintä sisätilaa odottamista varten. Soveltavan ulkoilun pisteellä on varattuna mattoa lumen päälle 2 m x 1,5 m, jos on tarve jättää koira hetkeksi odottamaan.  

Saunominen

Tapahtumassa voi kokeilla telttasaunomista, jossa esteettömyys on huomioitu. Yhdessä saunassa on selkä- ja käsinojallinen metrin (1 m) leveä puinen tuoli. Kato tästä penkin tarkemmat tiedot. Pukeutumistilaksi on varattuna teltta, mutta ei suihkumahdollisuutta.   

Tutustu tästä linkistä tapahtuman käyttämään telttasaunaan. 

Saunan mitat:

  • Halkaisija: 250 cm
  • Sivun korkeus: 140cm
  • Katon korkeus: 200 cm
  • Lattiapinta-ala: 5,4 m²

Pukeutuminen

Tapahtumaan suositellaan pukeutumaan sään mukaisesti lämpimästi, hyödyntäen kerroksittaista vaatetusta. Tapahtumassa voi joutua odottelemaan vuoroaan, jolloin voi tulla kylmä. Aktiviteetteja toteuttaessa voi vaatetusta keventää tarpeen mukaan, jotta hikoilu ei kastele vaatteita, mikä sitten aiheuttaisi kylmettymistä toiminnan jälkeen. Vaatteiden on parempi olla mieluummin isoja kuin tiukkoja, jotta ilma toimii eristeenä. Suojaa erityisesti kehon pienet ulokkeet (varpaat, sormet ja korvat ym). 

Kuvia tapahtuma-alueesta

*Kuvat: Miika Honkanen 26.1.2024. Tapahtuma-alue lumiolosuhteiltaan muokataan esteettömämmäksi kuviin verraten ja vastamaan kuvailua.

Kuva 1. Sisääntulo parkkipaikalle
Kuvassa paljon autoja parkkipaikalla harjakattoisen rakennuksen näkyessä parkkipaikan oikeassa kulmassa. Lumisen kentän takana näkyy metsää.


Kuva 2. Parkkipaikalta tapahtuma-alueelle ja Suomen Ladun vuokraamolle
Kuvassa lähempää parkkipaikka jossa paljon autoja. Oikealla puolella näkyy harjakattoinen rakennus. Taustalla luminen kenttä, jonka takana metsä.

Kuva 3. Saattoliikenteen pysähdyspaikka ja esteettömät pysäköintipaikat
Kuvassa näkyy vasemmalla 4 autoa parkissa ja oikealla näkyy saattoliikenteen kulkureitti tapahtuma-alueelle. Sen kohdilla iso MOLOK-jäteastia. Taustalla luminen kenttä ja metsää.

Kuva 4. Saattoliikenteen pysähdyspaikalta tapahtuma-alueelle​​


Kuva 5. Tapahtuma-alueen sisäänkäynti
Kuvassa luminen aukea, jonka takana metsää. Lumessa kulkee sivuttaissuunnassa hiihtolatu-uria.

Kuva 6. Tapahtuma-alue, oikea sivu
Kuvassa luminen aukea, jossa kulkee hiihtolatuja. Kuvan oikeassa reunassa näkyy valopylväsrivistö.

Kuva 7. Tapahtuma-alue, keskusta
​​​​​​Kuvassa luminen aukea,kulkee sivuttaissuunnassa hiihtolatu-uria.

Kuva 8. Tapahtuma-alue, vasen sivu
​​​​​​Kuvassa luminen aukea, jossa kulkee hiihtolatuja. Kuvan vasemmassa reunassa näkyy valopylväsrivistö.

Kuva 9. Suomen Ladun vuokraamo
Kuvassa puinen harjakattoinen rakennus, jossa katoksellinen kuisti. Rakennus on punaruskea.

Kuva 10. Nousu tapahtuma-alueelle Suomen Ladun vuokraamon takaaKuvassa noin 10 metrin pituinen polku, nousten viistosti lumiselle tasangolle.

Kuva 11. Tapahtuma-alue Suomen Ladun vuokraamon takana, vasen sivu
Kuvassa näkyy lumista kenttää, jonka laitamilla valopylväitä ja oikeassa reunassa näkyy lumista kumparetta. Lumessa kulkee latu-uria.

Kuva 12. Tapahtuma-alue Suomen Ladun vuokraamon takana, oikea sivuKuvassa tasainen luminen kenttä, jossa menee latu-uria. Vasemmalla pari metriä korkea luminen kumpare, joka näyttää hyppyriltä.

Kuva 13. Saattoliikenteen pysähdyspaikalta Paloheinän ulkoilumajalle

Kuva 14. Bussipysäkit (linja 560)


Kuva 15. Nousu ulkoilumajalle
​​​​


Kuva 16. Ulkoilumajan piha
Kuvassa L-muotoisen rakennus sisäkulma. Kulman toinen sivusta on katettu ja katoksen reunassa on telineet hiihtosuksille. Rakennus on punaruskea.


Kuva 17. Ulkoilumajan ulko-ovi
Kuvassa kaksi lasista ovea, joissa ruskeat metallikarmit. Oven yläpuolella lukee ulkoilumaja.


Kuva 18. Ulkoilumajan sisäovi
Kuvassa edellisen kuvan mukainen ovi. Oven takana matto.

Kuva 19. Esteetön WC, ulkoilumaja​​
Kuvassa WC-koppi sisältä, metallinen pönttö vasemmalla ja potta lattialla oikeassa kulmassa.

Kuva 20. Kahvila, ulkoilumaja
Kuvassa leveät pariovet, jotka aukeavat kahvilaan. Kahvilan keskellä ja vasemmalla sivustolla pöytäryhmiä, sekä oikealla näkyy kahvilan linjasto.