Kuva: Suomen Latu/Antero Aaltonen

Geokätköily

Geokätköily on maailmalla nopeasti leviävä ulkoiluharrastus, jossa etsitään toisten harrastajien piilottamia geokätköjä gps-laitteen tai kartan avulla. Geokätköjä on kaikkialla, kaupungeissa, metsissä, saarissa ja rannoilla. 15 000:n kätkön raja ylittyi Suomessa kesällä 2011 ja 30 000 kätkön raja keväällä 2014. Uusia kätköjä tulee lähes päivittäin. Kätköjen etsiminen sopii kaiken ikäisille eikä vaadi erikoistaitoja. Internetin käyttöä on hyvä hieman hallita, jotta kätköjen tiedot saa haettua ongelmitta.

Geokätköily soveltuu erinomaisesti harrastettavaksi aikuisten ja lasten kesken yhdessä. Aivan pienimmille kätköjen löytäminen voi olla haastavaa, mutta kätköilyretkien jännitys välittyy heillekin.

Geokätköjen tiedot löytyvät Groundspeakin maailmanlaajuiselta internet-sivulta www.geocaching.com josta julkaistiin keväällä 2014 suomenkielinen versio. Kätköjen tarkkojen sijaintitietojen saamiseksi sivuille on luotava oma maksuton käyttäjätunnus. Suomalaisen Kiven alla Oy:n laatima www.geocache.fi palvelee suomalaisia kätköilijöitä mm. monipuolisemmilla kätköjen hakutoiminnoilla.

Nykyaikaista aarteenetsintää

Geokätköily on maailmanlaajuinen ulkoiluharrastus, jota harrastaa jo kuusi miljoonaa ihmistä ympäri maailmaa. Kätköjä on maailmalla yli 2,5 miljoonaa. Suomessakin kätköilijöitä on jo yli 30.000.

Geokätköilyssä käytetään apuna satelliittipaikannusta. Annettujen koordinaattien avulla etsitään piilotettu rasia, joka sisältää lokikirjan. Käynti merkitään lokikirjaan ja kirjataan www.geocaching.com -sivustolla.

Jokainen, jolla on tunnukset kätköilysivustolle, voi halutessaan myös piilottaa oman kätkön. Kätköjä on monenlaisia, oikeastaan yhtä monta kuin on piilottajaakin. Kätkön tiedot ilmoitetaan www.geocaching.com -sivustolle. Kuvauksessa kerrotaan kätkön tyyppi, koordinaatit, maaston vaikeusaste sekä muita vinkkejä etsijöille.

Geokätköilyn aloittaminen

Geokätköilyn aloittaminen on hyvin helppoa eikä maksa mitään. Jotta tarkat kätkötiedot saa haettua verkkosivuilta, pitää sivuille ensin luoda tunnus. Tunnus luodaan seuraavasti:

1. Mene osoitteeseen www.geocaching.com ja vaihda sivun oikeasta yläkulmasta kieleksi suomi. Klikkaa sen jälkeen "Luo uusi tili" -kohdasta "Rekisteröidy"-linkkiä.
2. Täytä lomakkeelle
- oma sähköpostiosoitteesi
- haluamasi käyttäjätunnus (tällä tunnuksella näyt geokätköilyn verkkosivuilla)
- haluamasi salasana
- valitse haluatko Groundspeakilta geokätköily-aiheisia sähköposteja
- rastita hyväksyväsi sivuston käyttöehdot ja yksityisyyskäytännöt
- klikkaa lopuksi vihreää Jatka-nappia
4. Saat sähköpostiisi viestin, jossa olevaa linkkiä klikkaamalla tunnuksesi vahvistetaan.
5. Tämän jälkeen kannattaa vielä luoda tunnus suomenkieliselle www.geocache.fi -sivustolle. Sivun oikeassa ylälaidassa on "Rekisteröidy"-linkki, josta pääsee luomaan tunnuksen. Tunnukseksi ja salasanaksi annetaan samat kuin edellä www.geocaching.com-sivustolla ja suomenkieliselläkin sivustolla pitää tunnus lopuksi vahvistaa klikkaamalla Vahvistus-linkkiä.
6. Kun tunnukset on luotu, kätkötietoja voi hakea joko kansainvälisiltä sivuilta tai suomenkielisiltä sivuilta. Sivustojen käytöstä löytyy runsaasti ohjeita netistä, esimerkiksi www.geokätköt.fi -sivustolla.

Geokätköily on maailmanlaajuinen harrastus

Geokätköilyä harrastetaan ympäri maailman. www.geocaching.com-sivuston mukaan kätköjä on koko maailmassa jo yli 6 miljoonaa. Monet suomalaisetkin geokätköilijät käyvät ulkomailla geokätköilemässä. Kätköilyharrastuksen voi yhdistää myös muihin harrastuksiin tai muuhun toimintaan, kuten loma- tai työmatkoihin.

Geokätköily on parhaimmillaan mukavaa ulkonaliikkumista ja haastetta kaipaaville löytyy myös runsaasti kätköjä, joissa joutuu ponnistelemaan enemmänkin. Se onkin geokätköilyn yksi parhaista puolista, että liikunnan määrän voi ennalta valita.

Miten geokätköilyn alkuun?

Geokätköilyn aloittaminen on todella helppoa. Lue lisää...

Katso myös Suomen Ladun geokätköilyvideo (5 min)!

Ota yhteyttä

Koulutus- ja järjestöpäällikkö
Mika Asikainen
0400 251 389
etunimi.sukunimi (at) suomenlatu.fi


Ajankohtaista

Suomen parhaat luontokätköt valittu

30.8.2014
Suomen Latu ja Kiven alla Oy järjestivät kesän aikana äänestyksen Suomen parhaista luontokätköistä. Geokätköilijät äänestivät noin 750 eri kohdetta parhaiden luontokätköjen listalle.

GPS-arvonnan voittaja selvisi

16.5.2014
Kaikkien Yhdessä geokätköillen -päivän tapahtumiin osallistuneiden kesken arvottiin Garminin GPS-laite.

30 000 kätkön raja ylittyy

6.5.2014
Geokätköilyä harrastaa maailmanlaajuisesti yli viisi miljoonaa ihmistä, ja myös Suomessa harrastajamäärät ovat kasvaneet nopeasti. Laji sopii sekä lapsille ja perheille että haastetta kaipaaville luonnossa liikkujille.
 

Radiokatu 20, 00240 Helsinki | Avoinna: ma-pe 9:00-15:00 | Vaihde: 044 722 6300 Jäsenasiat: 044 722 6301

Löydä meidät Facebookista