Kuva: Suomen Latu/Antero Aaltonen

Geokätköily

Geokätköily on maailmalla nopeasti leviävä ulkoiluharrastus, jossa etsitään toisten harrastajien piilottamia geokätköjä gps-laitteen tai kartan avulla. Geokätköjä on kaikkialla, kaupungeissa, metsissä, saarissa ja rannoilla. 15 000:n kätkön raja ylittyi Suomessa kesällä 2011 ja 30 000 kätkön raja keväällä 2014. Uusia kätköjä tulee lähes päivittäin. Kätköjen etsiminen sopii kaiken ikäisille eikä vaadi erikoistaitoja. Internetin käyttöä on hyvä hieman hallita, jotta kätköjen tiedot saa haettua ongelmitta.

Geokätköily soveltuu erinomaisesti harrastettavaksi aikuisten ja lasten kesken yhdessä. Aivan pienimmille kätköjen löytäminen voi olla haastavaa, mutta kätköilyretkien jännitys välittyy heillekin.

Geokätköjen tiedot löytyvät Groundspeakin maailmanlaajuiselta internet-sivulta www.geocaching.com. Kätköjen tarkkojen sijaintitietojen saamiseksi sivuille on luotava oma maksuton käyttäjätunnus. Suomalaisen Kiven alla Oy:n laatima www.geocache.fi palvelee suomalaisia kätköilijöitä suomenkielisellä sivustolla.

 

Nykyaikaista aarteenetsintää

Geokätköily on maailmanlaajuinen ulkoiluharrastus, jota harrastaa jo viisi miljoonaa ihmistä ympäri maailmaa. Suomessakin kätköilijöitä on jo yli kymmenentuhatta.

Geokätköilyssä käytetään apuna satelliittipaikannusta. Annettujen koordinaattien avulla etsitään piilotettu rasia, joka sisältää lokikirjan. Käynti merkitään lokikirjaan ja kirjataan www.geocaching.com -sivustolla.

Jokainen, jolla on tunnukset kätköilysivustolle, voi halutessaan myös piilottaa oman kätkön. Kätköjä on monenlaisia, oikeastaan yhtä monta kuin on piilottajaakin. Kätkön tiedot ilmoitetaan www.geocaching.com -sivustolle. Kuvauksessa kerrotaan kätkön tyyppi, koordinaatit, maaston vaikeusaste sekä muita vinkkejä etsijöille.

Geokätköilyn aloittaminen

Geokätköilyn aloittaminen on hyvin helppoa eikä maksa mitään. Jotta tarkat kätkötiedot saa haettua verkkosivuilta, pitää sivuille ensin luoda tunnus. Tunnus luodaan seuraavasti:

1. Mene osoitteeseen www.geocaching.com ja klikkaa sivun ylävalikosta "Create account"-linkkiä.
2. Täytä lomakkeelle
- haluamasi käyttäjätunnus (tällä tunnuksella näyt geokätköilyn verkkosivuilla, joten mieti tunnuksesi huolella)
- salasana kahteen lokeroon
- oma sähköpostiosoitteesi kahteen lokeroon
- etunimesi
- sukunimesi
- jos joku kätköilijäkaverisi suositteli tätä geokätköilysivua, voit kirjata hänen kätköilijänimimerkin
- valitse haluatko Groundspeakilta geokätköily-vinkkejä sähköpostiisi
- rastita hyväksyväsi sivuston käyttöoikeussopimus
- klikkaa lopuksi harmaata Create My Account -nappia
4. Saat sähköpostiisi viestin, jossa olevaa linkkiä klikkaamalla tunnuksesi vahvistetaan.
5. Tämän jälkeen kannattaa vielä luoda tunnus suomenkieliselle www.geocache.fi -sivustolle. Sivun oikeassa ylälaidassa on "Rekisteröidy"-linkki, josta pääsee luomaan tunnuksen. Tunnukseksi ja salasanaksi annetaan samat kuin edellä www.geocaching.com-sivustolla ja suomenkieliselläkin sivustolla pitää tunnus lopuksi vahvistaa klikkaamalla Vahvistus-linkkiä.
6. Kun tunnukset on luotu, kätkötietoja voi hakea joko kansainvälisiltä sivuilta tai suomenkielisiltä sivuilta. Sivustojen käytöstä löytyy runsaasti ohjeita netistä, esimerkiksi www.geokätköt.fi -sivustolla.

Geokätköily on maailmanlaajuinen harrastus

Geokätköilyä harrastetaan ympäri maailman. www.geocaching.com-sivuston mukaan kätköjä on koko maailmassa jo 2,3 miljoonaa. Monet suomalaisetkin geokätköilijät käyvät ulkomailla geokätköilemässä. Kätköilyharrastuksen voi yhdistää myös muihin harrastuksiin tai muuhun toimintaan, kuten loma- tai työmatkoihin.

Miten geokätköilyn alkuun?

Geokätköilyn aloittaminen on todella helppoa. Lue lisää...

Katso myös Suomen Ladun geokätköilyvideo (5 min)!

Ota yhteyttä

Koulutus- ja järjestöpäällikkö
Mika Asikainen
0400 251 389
etunimi.sukunimi (at) suomenlatu.fi


Ajankohtaista

Ilmoittaudu kevään ja kesän kursseille

14.2.
Muumin johdattelemana pääsee tänä vuonna myös retkeilemään. Aikuisille tarjolla on geokätköilyä, melontaa, sauvakävelyä, maastorullaluistelua ja retkeilytaitojen hiomista.

Latuyhdistykset geokätköilemään toukokuussa

13.2.
Suomen Ladun YHDESSÄ Geokätköillen -päivää vietetään tänä vuonna 10.5. Samana päivänä vietetään myös Liiku terveemmäksi -päivää, joten luvassa on liikunnallisia eventtejä latuhengessä.

YHDESSÄ GPS-arvonta suoritettu

5.3.2013
YHDESSÄ-geokätköilytapahtumia järjestettiin 23.-24.2. kolmellatoista paikkakunnalla. Kaikkien tapahtuman loganneiden kätköilijöiden kesken arvottiin Garmin Suomen lahjoittama Oregon 450t GPS-laite. Voittajaksi arvottiin kätköilijänimimerkki mepile, joka osallistuikin peräti viiteen YHDESSÄ-eventtiin. Onnea!!
 

Radiokatu 20, 00240 Helsinki | Avoinna: ma-pe 9:00-15:00 | Vaihde: 044 722 6300 Jäsenasiat: 044 722 6301

Löydä meidät Facebookista